Fit przepisy – zdrowo, szybko i wartościowo

Podczas kwarantanny, czas zdecydowanie zwolnił. To z jednej strony dobrze. Mamy więcej czasu dla siebie, bliskich, więcej czasu spędzamy w domu. Podczas spotkań online z moimi znajomymi z pracy często poruszanym tematem jest jedzenie i gotowanie. Większość z nich przyzwyczaiła się do szybkich wypadów na ‘lunch na mieście’, a teraz jedyną opcją jest Uber Eats. Część z nich zaczęła jednak sama przygotowywać sobie posiłki w domu. Mają też większą motywację, aby jeść regularnie.

Ja sama ostatnio sporo czasu spędzam w kuchni. Postanowiłam więc podzielić się z Wami moimi kilkoma sprawdzonymi przepisami, które notabene są banalne, ale myślę, że smaczne i przede wszystkim zdrowe, o ile nie przesadzi się rzecz jasna ze spożytą ilością.

1. Bułeczki domowe
2. Mus z awokado na kanapki
3. Brownie, które nie może nie wyjść
4. Pizza

Zarówno do bułeczek jak i pizzy potrzebne będą świeże drożdże*
Pozostałe składniki powinniście znaleźć w swoich zapasach**

Bułeczki domowe

Składniki:
• pół opakowania drożdży (50 g)
• mąka pszenna/ pełnoziarnista
• pół szklanki płatków owsianych
• oliwa
• pół łyżeczki cukru
• ciepła woda (nie może być wrzątek!)

Na początku przygotowujemy drożdże do wyrośnięcia tzn. mieszamy drożdże z odrobiną ciepłej wody oraz cukrem. Mieszamy tak długo aż powstanie nam płynny roztwór bez grudek. Odstawiamy na 10 min na bok, najlepiej w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.

Następnie szykujemy sobie blat, wysypujemy na niego mąkę. Wylewamy wcześniej przygotowane ciasto drożdżowe, dodajemy oliwę i płatki owsiane i zagniatamy, dosypując co trochę mąkę. Powinniśmy doprowadzić do momentu, aby ciasto nie kleiło się nam do rąk. Ugniatamy. Kiedy stwierdzimy, że ciasto ma już fajną, prawidłową konsystencję, zaczynamy formować bułki.

Smarujemy blachę delikatnie oliwą i układamy bułeczki. Powinno ich wyjść około 8-10 szt.

Aby bułki nam wyrosły, pozostawiamy je w uprzednio lekko nagrzanym piekarniku na ok. 5-10 min. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni, pieczemy około 20 min. Zostawiamy do ostygnięcia, choć ciepłe też smakują pysznie!

Mus z awokado na kanapki lub do tortilli

Składniki:
• 2 dojrzałe awokado
• Drobno posiekana cebulka
• Ząbek czosnku
• Oliwa
• Sok z cytryny
• Sól

Obieramy awokado, dodajemy pozostałe składniki, blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji musu. Voila! Gotowe. Super dodatek na kanapki, do tortilli. Zdrowo, szybko i smacznie!

Brownie, które zawsze wychodzi!

Składniki:
• 2 puszki czerwonej fasoli
• 4 jajka
• 3 łyżki ciemnego kakao (naturalnego, bez cukru)
• Łyżeczka sody
• 2 dojrzałe banany
• 8 świeżych daktyli (uprzednio namoczonych przez około 10 min w gorącej wodzie)
• Cynamon

Ten przepis jest także banalnie prosty. Otóż wszystkie powyższe składniki wrzucamy do naczynia i blendujemy. Następnie przelewamy do formy na ciasto (wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej oliwą).

Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut. Sprawdźcie dla pewności wykałaczką przed wyjęciem czy jest OK. Ale zapewniam, że będą Państwo zadowoleni po wystygnięciu.

Pizza

Składniki:

Na spód

• pół opakowania drożdży (50 g)
• mąka pszenna/ pełnoziarnista
• oliwa
• pół łyżeczki cukru
• ciepła woda (nie może być wrzątek)

Dodatki (wedle uznania), proponuję:

• pieczarki
• cebula
• sos pomidorowy
• cukinia
• oliwki
• ser mozarella

Ciasto przygotowuję dokładnie tak samo jak na bułeczki, z pominięciem dodania płatków owsianych!, tyle, że rozwałkowujemy je i formujemy w kształt pizzy. Blachę smarujemy oliwą.

Wykładamy spód do pizzy i smarujemy sosem pomidorowym. Następnie wykładamy pozostałe dodatki. Ser kładziemy bezpośrednio przed wyjęciem pizzy z piekarnika. Piekę w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 25 min.

Smacznego!

Autorka: Monika Kaczmarek
fot. w nagłówku: Marta Pietraszewska – Fotografia

Tekst opublikowany dzięki współpracy z ASICS FrontRunnerPoland