Dlaczego śniadanie jest tak ważne? Sprawdź zdrowe i smaczne przepisy na śniadania
Nie od dziś wiadomo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, którego pod żadnym pozorem nie powinno się omijać. Nawet zabiegane osoby powinny zadbać o to, by rano spożyć zdrowy i odżywczy posiłek. Co powinno znaleźć się w prawidłowo skomponowanym śniadaniu?
Śniadanie bogate w witaminy i składniki mineralne zapewnia energię na resztę dnia, poprawia samopoczucie i dobrze wpływa na koncentrację. Po jakie produkty sięgać, przygotowując śniadanie?
Jakie produkty wybierać na śniadanie?
Śniadanie to posiłek, który pozwala na uzupełnienie wyczerpanej podczas nocy energii, a także dostarcza jej na pierwszą połowę dnia. Dlatego warto zadbać o jego prawidłowe zbilansowanie.
W śniadaniu nie może zabraknąć produktów, które zawierają łatwo przyswajalnych węglowodanów i pozwalają szybko nasycić głód. Dlatego dietetycy w porze śniadaniowej polecają różnego rodzaju owoce. Melon, banan, awokado, jagody, maliny – wystarczy przygotować z nich pyszny koktajl, by naładować baterie na kolejne godziny.
W śniadaniu musi także znaleźć się miejsce na produkty zbożowe, białkowe i tłuszczowe.
Jeśli chodzi o produkty zbożowe w zdrowym śniadaniu, to mowa o pieczywie pełnoziarnistym, płatkach jęczmiennych, owsianych płatkach zbożowych i muesli bez dodatku cukru. O poranku lepiej ograniczyć białe pieczywo, nafaszerowane cukrem płatki oraz słodkie wypieki, które dostarczają do organizmu cukrów prostych. Odpowiednio dobrane produkty zbożowe są cennym źródłem węglowodanów złożonych, witamin oraz błonnika.
Na zdrowe śniadanie składają się także mleko i produkty z niego wykonane. Zawartość tłuszczu w nich nie powinna przekraczać 2%. O poranku świetnym wyborem są jogurty bez dodatku cukru, na bazie których można przygotować pyszne koktajle i jogurty owocowe. Rano warto sięgać także po twarogi, sery, maślanki i kefiry, które są bogatym źródłem białka zwierzęcego i wapnia. Produktami, których lepiej w diecie unikać, są słodzone jogurty i gotowe desery mleczne.
Zdrowe śniadanie nie mogłoby istnieć bez zdrowych warzyw i owoców. Można podać je w formie dodatku do kanapek, naleśników, placuszków i ciast.
Tłuszcze stanowią bardzo ważny składnik codziennej diety, jednak lepiej ograniczyć ich ilość. Jeśli masło, to tylko w niewielkich ilościach. Łyżeczka oliwy z oliwek, awokado, olej z pestek winogron – to tłuszcze wysokiej jakości, które wspierają pracę mózgu.
Przepisy na pyszne śniadania – garść inspiracji
Poranek to taka pora dnia, kiedy wszystko odbywa się w dużym pośpiechu i biegu. Dlatego zdrowe i smaczne przepisy na śniadania pozwalają na przygotowanie pełnowartościowych posiłków w zaledwie kilkanaście minut. W końcu kto rano dysponuje taką ilością czasu i energii, by bawić się w szefa kuchni? Oto propozycje pysznych śniadań, które nie tylko zaspokoją głód, ale także dostarczą niezbędnych wartości odżywczych:
– kanapki z razowego chleba z jajkiem, awokado i szynką drobiową,
– owsianka na mleku z sezonowymi owocami i odrobiną miodu,
– kasza jaglana z masłem orzechowym i bananem,
– omlet ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami,
– smoothie z płatków jaglanych, bananów, kakao i mleka.
Jak widać, możliwości jest naprawdę wiele i do przygotowania większości z tych propozycji wystarczy zaledwie chwila wolnego czasu. Czasem warto przełamać się i sięgnąć po produkty, które pozornie wydają się nietypowym wyborem, jeśli chodzi o śniadanie. W ten sposób można zagwarantować sobie różnorodność i bogactwo doznań smakowych w porze śniadaniowej.
Krewetki jako źródło białka – poznaj nasze propozycje dań!
Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek dnia?
Niestety wiele osób wciąż wykazuje tendencję do pomijania śniadań. Tymczasem odżywcze i dobrze skomponowane śniadanie:
– pozytywnie wpływa na intelekt,
– pozwala zdrowo rozpocząć dzień,
– nakręca metabolizm,
– zapobiega napadom głodu,
– poprawia nastrój.
Jak widać, sycące śniadanie to podstawa, jeśli chodzi o udane rozpoczęcie dnia. Dodatkowo warto wspomnieć, że wspólne jedzenie śniadań z rodziną sprzyja poprawie relacji, pozwalając na chwilę swobodnej rozmowy przy stole podczas zabieganego poranka i kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe.
Ile kalorii powinno dostarczać śniadanie?
Trzeba pamiętać o tym, że zbilansowane i różnorodne śniadanie dostarcza do organizmu dawkę energii, która niezbędna jest do udanego rozpoczęcia dnia. Przeciętne zapotrzebowanie osoby dorosłej na energię to 2000 kcal. Przyjmuje się, że śniadanie powinno stanowić około 25-30% energii całodziennej diety.
Oznacza to, że jego kaloryczność powinna mieścić się w zakresie 500 – 600 kcal. Oczywiście, zapotrzebowanie na energię to kwestia mocno indywidualna, zależna od płci, wagi, stylu życia, budowy ciała i wielu innych czynników. Zwłaszcza te osoby, które prowadzą aktywny styl życia i wykonują ciężką, fizyczną pracę, powinny przywiązać szczególną wagę do tego, by spożyć zdrowe i sycące śniadanie. Uwaga – sycące wcale nie musi oznaczać ciężkostrawne!
Nie bez powodu śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia. Odpowiedni rozkład posiłków pozwala ograniczyć podjadanie pomiędzy nimi, a także sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała.
artykuł sponsorowany
fot. Depositphotos