Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc Ci w sprawnej nawigacji i realizacji określonych funkcji. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje o wszystkich plikach cookie w ramach każdej kategorii zgody.

Pliki cookie skategoryzowane jako "Niezbędne" są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do umożliwienia korzystania z podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie są wymagane do umożliwienia korzystania z podstawowych funkcji tej witryny, takich jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub dostosowanie preferencji zgody. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację użytkownika.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają realizować określone funkcje, takie jak udostępnianie zawartości strony internetowej na platformach mediów społecznościowych, zbieranie opinii i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie są wykorzystywane do zrozumienia, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczyć informacji na temat metryk, takich jak liczba odwiedzających, współczynnik odrzuceń, źródło ruchu itp.

Pliki cookie dotyczące wydajności są wykorzystywane do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności strony internetowej, co pomaga w dostarczaniu lepszych doświadczeń użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania odwiedzającym spersonalizowanych reklam w oparciu o strony odwiedzane wcześniej oraz do analizy skuteczności kampanii reklamowych.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Jak alkohol wpływa na formę biegacza?

Jak alkohol wpływa na dyspozycję biegacza? Na ile możemy sobie pozwolić, aby nie utracić wypracowanej dyspozycji? Między innymi te zagadnienia wyjaśnia dietetyk sportowy Zofia Piotrowicz w najnowszym odcinku “42, 195FM – podcasty o bieganiu”.

Słuchaj podcastu:

Etanol, zwany także alkoholem etylowym lub po prostu alkoholem to substancja, która mocno kulturowo wpisana jest w naszą codzienność. Powszechnie wykorzystywana jest do celebracji sukcesów, zabijania smutków oraz używana w dużej części pośrednich stanów duszy i umysłu.

W tej rzeczywistości znajdujemy się również my – biegacze. Warto więc wiedzieć jak alkohol wpływa na poszczególne procesy, bezpośrednio lub pośrednio oddziałujące na naszą dyspozycję. Wiele z tych zagadnień przybliża najnowszy odcinek “42, 195FM – podcasty o bieganiu”, którego gościem jest Zofia Piotrowicz – dietetyk sportowy PZLA pracująca na co dzień z kadrą naszych biegaczy oraz z amatorami biegów ulicznych, górskich i triathlonu.

Z rozmowy dowiecie się:

– czy dzień po imprezie lepiej jest wypocić czy odpocząć?
– dlaczego kobiety niezależnie od masy ciała są bardziej wrażliwe na działanie alkoholu?
– czy kolejność przyjmowania napojów alkoholowych wpływa na nasze upojenie?
– czy istnieje dawka nieszkodliwa dla dyspozycji biegacza?
– jak tradycyjne „piwko na mecie” wpływa na regenerację?

red