Jaka energia napędza biegacza? Zofia Piotrowicz u Kuby Pawlaka
O tym, skąd biegacz czerpie energię do pokonywania kolejnych kilometrów i jak uzupełniać jej poziom przed i w trakcie startu opowiadała Zofia Piotrowicz, dietetyk sportowy z ogromnym doświadczeniem, ale również bardzo szeroką wiedzą fizjologiczną. Była gościem kolejnego odcinka audycji „Race Pace – podcasty o bieganiu”, który tradycyjnie poprowadził Kuba Pawlak.
Słuchaj podcastu
– My, pasjonaci sportów wytrzymałościowych, jesteśmy zazwyczaj miłośnikami długich dystansów. Jak wiadomo, im dystans jest dłuższy, tym ważniejsze staje się zarządzanie energią. Za magazyn energii w naszym ciele powszechnie uważana jest wątroba. To ona wytwarza, gromadzi i uwalnia glukozę. Okazuje się jednak, że zmagazynowane jest w niej jedynie ok 70-80 gramów cukru czyli w przeliczeniu niewiele ponad 300 kcal. To zapas, który biegaczowi starczy zaledwie na pięć, a może trochę więcej kilometrów biegu – powiedział na wstępie odcinka Kuba Pawlak.
– Skąd więc organizm czerpie pozostałą energię?
– Ile i w jaki sposób możemy mu ją “załadować” przed startem, a jak uzupełniać ją w trakcie?
– W jakich proporcjach jest on w stanie wykorzystać poszczególne substraty w zależności od intensywności wysiłku?
– Co z tych procesów można usprawnić i czy można świadomie przekierować nasz organizm na większe wykorzystanie alternatywnych źródeł paliwa?
Na te oraz inne pytania znajdziecie odpowiedź w najnowszym odcinku podcastu „Race Pace”.
Solidna porcja wiedzy
Dzięki temu, że Zofia Piotrowicz ma wiedzę fizjologiczną i rozległe doświadczenie we współpracy ze sportowcami, rozmowa dotyka sfery nie tylko nauki, ale i praktyki. To ekspertka, która po raz kolejny dzieli się wiedzą w audycji Kuba Pawlaka. Poprzednio można było jej słuchać w podcastach: „Czy wierzysz w żywieniowe bajki?”, „Wege, wegan i keto w sportach wytrzymałościowych”, „Alkohol a forma biegacza”, „Ile powinien ważyć biegacz?” oraz „Żele energetyczne – jak stosować i który będzie najlepszy?”.
Źródło: Race Pace – podcasty o bieganiu, red