Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc Ci w sprawnej nawigacji i realizacji określonych funkcji. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje o wszystkich plikach cookie w ramach każdej kategorii zgody.

Pliki cookie skategoryzowane jako "Niezbędne" są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do umożliwienia korzystania z podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie są wymagane do umożliwienia korzystania z podstawowych funkcji tej witryny, takich jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub dostosowanie preferencji zgody. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację użytkownika.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają realizować określone funkcje, takie jak udostępnianie zawartości strony internetowej na platformach mediów społecznościowych, zbieranie opinii i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie są wykorzystywane do zrozumienia, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczyć informacji na temat metryk, takich jak liczba odwiedzających, współczynnik odrzuceń, źródło ruchu itp.

Pliki cookie dotyczące wydajności są wykorzystywane do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności strony internetowej, co pomaga w dostarczaniu lepszych doświadczeń użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania odwiedzającym spersonalizowanych reklam w oparciu o strony odwiedzane wcześniej oraz do analizy skuteczności kampanii reklamowych.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Dietetyczne podpowiedzi dla biegacza – część druga

Wielu dietetyków przeglądając dzienniczki żywieniowe sportowców, w tym także biegaczy wyczynowych i amatorów łapie się za głowę i pyta – a gdzie jest prawdziwe jedzenie?! Z wywiadu dietetycznego wynika, że owszem jedli, dostarczali energii i składników mineralnych, ale głównie z batoników, napojów sportowych czy różnego rodzaju odżywek.

Nie obieraj warzyw i owoców, jeśli nie musisz

Skórka warzyw i owoców to bardzo wartościowy element. By skutecznie chronić roślinę przed patogenami, szkodnikami czy promieniowaniem UV musi zawierać wiele substancji czynnych, które także korzystnie wpływają na ludzkie zdrowie.

Kto nie słyszał o prozdrowotnym wpływie czerwonego wina? Zawarty w nim resweratrol – przeciwutleniacz ukryty pod winogronową skórką ma to dobroczynne działanie. W skórce cebuli znaleźć można zaś kwercetynę, która podobnie jak barwnik wina obniża ryzyko rozwoju choroby wieńcowej, nowotworu prostaty i jelita grubego a jednocześnie wspomaga układ odpornościowy.

Skórka warzy i owoców to także nieocenione źródło błonnika pokarmowego i to różnych frakcji. To właśnie włókno pokarmowe wspomaga pracę jelit, przyczynia się do efektywniejszej kolonizacji przez mikroorganizmy probiotyczne.

Błonnik pozwala na dłuższe trwanie uczucia sytości a to ułatwia w dłuższej perspektywie skuteczniejszą kontrolę masy ciała. Co ciekawe, błonnik (zarówno ten rozpuszczalny jak i nie rozpuszczalny w wodzie) ogranicza absorbcję energii z pożywienia nawet o 3-4% w skali dnia.

Ryby morskie

Ryby jak i owoce morza pozwolą na zaspokojenie potrzeb żywieniowych osób aktywnych fizycznie. Produkty te są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, cynku, miedzi i chromu, często niedoborowych w diecie biegaczy. To, co czyni ryby morskie tak pożądanymi w diecie to wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega 3. Ich prozdrowotne działanie udowodniono i opisano w wielu publikacjach naukowych.

Badacze wskazują, że zjedzenie porcji ryby kilka razy w tygodniu obniża ryzyko nagłej śmierci sercowej, choroby wieńcowej czy wylewu. Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega 3 jest ważna dla biegaczy, gdyż wykazują one działanie przeciwzapalne i mogą wspomagać regenerację włókien mięśniowych uszkodzonych podczas treningów.

Jaja i chude mięso i nabiał

U biegaczy zapotrzebowanie na białko wzrasta w porównaniu do osób nie trenujących. Dostarczenie pełnowartościowego białka jest ważnym elementem przy konstruowaniu jadłospisu. Jaja, drób czy odtłuszczony nabiał są doskonałym źródłem tego składnika odżywczego. Samo mięso zaś, jest zasobne w cynk i żelazo o wysokiej przyswajalności, które wspomagają procesy krwiotwórcze jak i immunologiczne.

Dieta biegacza powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb, jadłospisy różnić się będą w zależności od płci, wieku, stanu fizjologicznego, przebytych kontuzji, ogólnego stanu zdrowia czy intensywności i rodzaju treningów.

W dobraniu takiej diety pomoże doświadczony dietetyk. Zadba o urozmaicenie diety, zaproponuje odpowiednie zestawienie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, ryb, chudego mięsa, nabiału i wysokogatunkowych tłuszczy. Opracowanie własnego jadłospisu jest oczywiście możliwe, jednak wymaga dużej wiedzy z zakresu odżywiania i wymaga sporego nakładu czasu.

 

Autor: Dr. Justyna Bylinowska – Twórca i obecna redaktor naczelna największego portalu dla dietetyków w Polsce dietetycy.org.pl. Obroniła tytuł doktora nauk z zakresu technologii żywności i żywienia warszawskiej SGGW. Zawodowo związana z dydaktyką przedmiotów z zakresu żywienia na uczelniach wyższych. Poza dietetycy.org.pl publikowała w czasopismach branżowych (Food Forum), naukowych (Probl. Hig. i Epidemiol., Roczn. PZH) – udzielała wypowiedzi eksperckich dla czasopism, serwisów internetowych i telewizji (m.in. naTemat, Polsat, Aktywnie Bardzo, MagazynBieganie.pl i inne).

 

Materiał prasowy partnera Mixit.pl