Czy konopie mogą dać biegaczom wegetarianinom kopa?

Wyzwaniem dla rosnącej rzeszy aktywnych fizycznie Polaków, którzy stosują dietę roślinną jest zapotrzebowanie na białko. Ważna jest nie tylko jego ilość, ale też jakość i wchłanialność. Producent konopii siennych przekonuje, że pozyskiwane z nich białko pod wieloma względami okazuje się lepsze od protein z mięsa i mleka.

Coraz więcej Polaków uprawiających amatorsko i zawodowo sport rezygnuje z produktów pochodzenia zwierzęcego. To trend światowy, o czym świadczy choćby dokument „The Game Changers” Louie Psihoyosa, o sportowcach, którzy całkowicie zrezygnowali z mięsa i mleka, bez utraty doskonałych wyników. Podobną drogą podąża coraz większa grupa aktywnych Polaków.

Konopie dają kopa

Roksana Kuberek, która zajmuje się głównie kalisteniką i street workoutem postanowiła wprowadzić do swojej diety proteiny konopne w miejsce odżywek serwatkowych.

 – Przez dłuższy czas stosowałam białko serwatkowe i uważałam, że jest dla mnie odpowiednie. Byłam jednak ciekawa, czy jest możliwość wprowadzenia jeszcze większej ilości wartości odżywczych pod postacią białka. Rozwiązaniem okazało się białko konopne. Po pierwszym spróbowaniu podjęłam decyzję o przetestowaniu go pod kątem samopoczucia, uzyskiwanej z niego energii oraz wpływu na regenerację organizmu – opowiada Roksana Kuberek i dodaje, że dziś spożywa białko konopne codziennie. – Nie martwię się już o brakujące składniki odżywcze w moim organizmie po wyczerpującym dniu. I przede wszystkim wiem co jem i wiem, że służy to mojemu ciału podczas ciężkich treningów – dodaje.

Z kolei Kalina Kruzel, dietetyk kliniczny uważa, że białko konopne jest najlepszym źródłem protein dla wegetarian.

– Proteiny są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju, a także regeneracji uszkodzonych (np. treningiem) tkanek. Są także, zaraz po wodzie, głównym składnikiem organizmu i stanowią aż 20 procent masy ciała. Ich niedobór objawia się w zaburzeniach rozwoju, katabolizmie mięśniowym, spadku odporności, zmianach nastroju oraz stanach depresyjnych – wyjaśnia Kalina Kruzel.

Świat zawsze głodny białka

Niezwykłe w nasionach konopi siewnych jest to, że zawierają one nie tylko dużo tłuszczu, ale także protein. Fenomenem (w świecie roślin) jest też samo białko występujące w konopiach.

– Zawiera ono wszystkie egzogenne aminokwasy, czyli takie, które musimy dostarczyć z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich wytworzyć samodzielnie – tłumaczy Ewa Melania Gryt, ekspertka DobreKonopie.pl, jednej z pierwszych w Polsce marek specjalizujących się w produkcji wyrobów z konopi siewnych. – Zazwyczaj te aminokwasy występują w tkankach zwierzęcych. Białko konopne jest tak nietypowe i wyróżnia się na tle innych białek roślinnych, właśnie dlatego, że też je posiada.

Dodaje, że białko konopne, z którego nasz organizm buduje absolutnie wszystko, np. system hormonalny i odpornościowy czy tkankę mięśniową, cechuje również bardzo duża wchłanialność – na poziomie aż 90%. Oznacza to, że prawie wszystkie proteiny zawarte w konopiach po spożyciu zostają w układzie pokarmowym prawidłowo przyswojone. Dla porównania, przyswajalność białek sojowych to tylko 12% ze względu na zawarte w niej substancje antyodżywcze.

Muskulatura bez tłuszczu

Dostarczenie odpowiedniej ilości białka, niezbędnej by odżywić mięśnie, a jednocześnie nie doprowadzać do ich spalania jest bardzo istotne bez względu na to jaki rodzaj sportu uprawiamy. Każdy trening powoduje, że układ nerwowy, odpornościowy i mięśniowy zostaje osłabiony. Szczególnie obciążający jest trening siłowy, który sprawia, że dochodzi do mikrouszkodzeń włókien mięśniowych. Aby je zregenerować i zwiększyć ich objętość (superkompensacja) potrzebny jest budulec w postaci białka. To wszystko powoduje, że się rozwijamy i stajemy silniejsi.

– Dla najlepszych efektów, zalecam swoim podopiecznym spożywanie odżywki białkowej po treningu. Dziennie zapotrzebowanie na proteiny zależą od rodzaju aktywności fizycznej. W sportach wytrzymałościowych będzie to ok. 0,8 g na kg masy ciała. Natomiast w sporcie sylwetkowym lub dla osób, które trenują siłowo, będzie to wartość dwóch gramów na kilogram masy ciała – mówi Dominik Kruzel, trener personalny. – Białko jest również potrzebne osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Na redukcji zawsze polecam obcięcie kalorii z tłuszczów i węglowodanów, dbając o odpowiednią podaż protein.

Nasiona konopi naturalnie nie zawierają glutenu, dlatego są również bezpieczne dla osób, które chorują na celiakię lub po prostu unikają go w swojej diecie.

mat. pras.