Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc Ci w sprawnej nawigacji i realizacji określonych funkcji. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje o wszystkich plikach cookie w ramach każdej kategorii zgody.

Pliki cookie skategoryzowane jako "Niezbędne" są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do umożliwienia korzystania z podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie są wymagane do umożliwienia korzystania z podstawowych funkcji tej witryny, takich jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub dostosowanie preferencji zgody. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację użytkownika.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają realizować określone funkcje, takie jak udostępnianie zawartości strony internetowej na platformach mediów społecznościowych, zbieranie opinii i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie są wykorzystywane do zrozumienia, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczyć informacji na temat metryk, takich jak liczba odwiedzających, współczynnik odrzuceń, źródło ruchu itp.

Pliki cookie dotyczące wydajności są wykorzystywane do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności strony internetowej, co pomaga w dostarczaniu lepszych doświadczeń użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania odwiedzającym spersonalizowanych reklam w oparciu o strony odwiedzane wcześniej oraz do analizy skuteczności kampanii reklamowych.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Cały dzień z dobrym odżywianiem podczas pobytu w domu

Każdy z nas inaczej reaguje na izolację i stres związany z istniejącą pandemią. I tu w grę wchodzą dwa scenariusze – albo ten stres zajadamy albo odwrotnie właściwie nic nie jemy. Szczególnie dziś zdrowe odżywianie jest ważne z uwagi na naszą odporność i samopoczucie. Niezależnie, który scenariusz jest Wam bliższy, warto zwrócić uwagę aby posiłki były zdrowe, a że mamy więcej czasu w przypadku pracujących w domu można się pokusić o więcej kreatywności i odwagi w kuchni.

Zamknięcie w domu wielu nas wybiło z rytmu i często wiąże się to z rozluźnieniem diety. Jeśli nie robiliście tego wcześniej, w dzisiejszej sytuacji planowanie posiłków jest szczególnie ważne. Dzięki temu racjonalnie możecie wykorzystać zapasy i ograniczyć marnotrawstwo. Zaplanujcie pięć posiłków dzienne – trzy główne i dwie przekąski.

Dobry dzień warto zacząć od porządnego śniadania. Jest to jeden z najważniejszych posiłków dający nam energię na wiele godzin. Ponadto po treściwym i odżywczym śniadaniu będzie siła na pracę i bez głodu doczekacie obiadu.

Brakuje Wam pomysłów na śniadanie?

Kanapka z żółtym serem już się znudziła? Czas poszukać inspiracji! Może warto zajrzeć do książek kucharskich, które leżą nietknięte a może po prostu poszukać w Internecie? Zacznijcie od przejrzenia produktów jakimi dysponujecie.

Jajka – i tu możliwości są nieograniczone! Jajka na twardo, miękko sadzone czy w koszulce o klasycznej jajecznicy nie wspominając. A może jajeczne mufiny? Omlety na słodko lub słono a nawet kokosowe i w wersji dutch baby z piekarnika. A gdy znajdziecie puszkę pomidorów to polecam przepyszną szakszukę.

W tej opcji są jeszcze wszelkiego rodzaju naleśniki, pancaces czy racuchy. No i oczywiście gofry na słono lub słodko – poczujecie się jak na wakacjach. Polecam też wersję wegańską z kaszy gryczanej. Dajcie się zaskoczyć!

Szczególnie polecam puszysty omlet z piekarnika zwany Dutch Baby. To puszysty omlet z piekarnika.

Składniki

1/2 szklanki mąki
3 jajka
1/2 szklanki mleka
3 łyżki roztopionego masła
1 łyżka cukru
1/2 łyżki soli

Przygotowanie

Podgrzej piekarnik do 220 stopni. W średniej misce rozbij jajka z mlekiem, masłem solą i cukrem. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Na dno patelni wlej łyżkę roztopionego masła, delikatnie wylej masę na patelnię i wstaw do piekarnika na 12-18 minut aż brzegi się zezłocą. Podajemy z cukrem pudrem albo syropem klonowym i świeżymi owocami. Smacznego!

A co powiecie na wypieki i owsianki?

Wypieki – tu oczywiście jest mnóstwo możliwości. Szereg przepisów na bułeczki śniadaniowe, chałki itd zawiera drożdże. Jeśli ich nie macie, to polecam angielskie babeczki scones idealne z dżemem i szklanką mleka.

Super propozycją jest też chlebek bananowy szczególnie gdy banany są już mocno przejrzałe i domownicy niechętnie na nie patrzą. Są też opcje wykorzystania średnio świeżego pieczywa i wyczarowania przepysznych posiłków – tu serdecznie polecam puddingi z chleba, tosty francuskie czy madame croque. Szperajcie w internecie!

Owsianki i inne ziarna – tak, wiem wiele osób na hasło owsianka źle reaguje, ale może to czas by odczarować to danie? Można ją przygotować z mlekiem, jogurtem lub wodą. Super dodatkiem są owoce – mrożone też się sprawdzą, bakalie, rodzynki., dżemy. Przeszukajcie szafki kuchenne i zamrażarkę.

Oprócz tradycyjnej polecam tzw owsiankę nocna, również tą w wersji zapiekanej – super rozgrzewa i syci. Oprócz płatków owsianych nieocenione jest domowe musli – często wystarczy wymieszać ulubione płatki, otręby, bakalie to co lubicie. W wersji de luxe poleca się granola. Nie zapominajmy tu też o kaszach. Na śniadanie świetnie spisuje się na przykład kasza jaglana.

Jak widzicie inspiracji tylko na same śniadania jest mnóstwo. I mam nadzieję, że nie zdążycie wykorzystać wszystkich a wrócimy do „normalności”. Wykorzystajcie ten czas na poznanie nowych smaków, wspólne gotowanie z dziećmi i uwolnijcie wyobraźnię!

Autorka: Dorota Czech
Autorka zdjęć: Dorota Czech

Tekst opublikowany dzięki współpracy z ASICS FrontRunnerPoland